пятница, 2 апреля 2021 г.

 Літературний портрет "Марк Твен - письменник-                  гуманіст,      неперевершений майстер сміху"

Прославлений американський письменник Марк Твен(справжнє ім'я - Семюель Клеменс) — геніальний прозаїк, з-під пера якого вийшли книги, перекладені на десятки мов. Твену напрочуд добре вдавалося донести глибокі, серйозні думки в досить простій обгортці пригодницького твору, що і виділяє його з-поміж інших письменників.

24 листопада для студентів професійно-будівельного ліцею був проведений літературний портрет «Марк Твен – письменник-гуманіст, неперевершений майстер сміху». Під час заходу присутні ознайомились з життєвим і творчим шляхом американського письменника, здійснили літературну мандрівку по найвідоміших творах автора, які представлені на книжковій виставці.
Семюель Ленгхорн Клеменс народився 30 листопада 1835 року в містечку Флорида (штат Міссурі) у сім'ї теннессійського купця Джона Маршала Клеменса і Джейн Лемптон Клеменс. Найвідоміші твори Марка Твена: «Пригоди Гекльберрі Фінна», «Пригоди Тома Соєра», «Янкі з Коннектикуту при дворі короля Артура», «Життя на Міссісіпі».
Цікаво знати:
 В молодості письменник служив рульовим на судні “Пенсільванія”, що курсував по Міссісіпі. До речі, його псевдонім Mark Twain означає дослівно “мітка два сажні” – відмітка, яка показує, що досягнута мінімальна глибина, придатна для проходження річкових суден.
 Марк Твен дружив з одним з найзагадковіших людей свого часу - винахідником Ніколою Тесла. Письменник і сам запатентував кілька винаходів, як то: саморегульовані підтяжки і альбом для вирізок з клейкими сторінками. Також Марк Твен винайшов блокнот з відривними листочкамиc для журналістів, шафу з розсувними полицями, машинку для зав'язування краваток.
 Марк Твен був першим письменником, який друкував свої твори на друкарській машинці.
 Обожнював більярд і часто грав на гроші.
 Бувши людиною своєї епохи, Марк Твен не соромився у висловах, оригінальні тексти його книг рясніють словами і фразами, які в сучасному суспільстві вважаються неполіткоректними, а то й зовсім образливими. У всіх сучасних виданнях його творів англійською мовою коректори замінили ці слова і вислови на нейтральні.
 Марк Твен дуже любив носити білі костюми. Їх у його гардеробі було не менше двох десятків. А ось шкарпетки він полюбляв одягати червоного кольору.
 Коли він був редактором журналу, йому доводилося читати і викидати безліч рукописів початківців авторів. Письменник жартував, що хотів би займатися цією ж роботою в ті часи, коли люди вибивали тексти на каменях — тоді з невдалих чернеток він побудував би собі чудову віллу.
 Твен був завзятим курцем (саме йому належить авторство фрази, яку відтепер приписують всім підряд: «Немає нічого простішого, ніж кинути палити Я то знаю, я проробляв це тисячу разів»). Він почав курити, будучи восьмирічним хлопцем, і до самої смерті викурював від 20 до 40 цигарок щодня. Сигари письменник обирав найбільш смердючі і завжди найдешевші.
Перелік професій Марка Твена говорить про його багатогранну натуру: друкар (складач); лоцман; журналіст, письменник, філософ, публіцист; естрадний гуморист, промовець; шукач на срібних копальнях; винахідник, бізнесмен; громадський діяч.




Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Виставка-реквієм «Біда забрала в мене щастя радіти теплому дощу…» (До Дня Чорнобильської трагедії. -- (26.04.1986) 26 квітня − День Чорно...