пятница, 2 апреля 2021 г.




 14 жовтня - День українського козацтва, який відзначається відповідно до Указу Президента України від 07 серпня 1999 року . День українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою козаків й усіх українських збройних формувань. Тому в цей день відзначаємо також День захисника України.

Напередодні свята в бібліотеці ім. М. Горького пройшла зустріч підопічних Центру Пробації з представниками Буджакського козацтва отаманом Валерієм Тимофєєвим та осавулом Георгієм Андроніком, які розповіли про історію становлення та сучасну діяльність козацтва нашого краю. Сучасне Українське Козацтво на новому етапі української історії збирає всі позитивні риси стародавньої національної еліти, а саме: лицарську честь і гідність, патріотизм, служіння державі та народу, історичну пам'ять, мужність, розум і освіченість, а головне - почуття відповідальності за долю свого народу і вміння брати на себе всю її повноту в складний для нього час
В козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею і захисницею, і вірили в її силу. І саме 14 жовтня (за старим календарем 1 жовтня) відбувалась Велика Рада, чи як її ще називали Козацька Рада. В цей день обирали отамана і вирішували, як жити на наступний рік.
Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави - гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. А про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистить слабшого, старого, жінку, у нас кажуть: справжній козак. Козак в уявленні українця - це доблесний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України.







Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Виставка-реквієм «Біда забрала в мене щастя радіти теплому дощу…» (До Дня Чорнобильської трагедії. -- (26.04.1986) 26 квітня − День Чорно...