понедельник, 25 мая 2020 г.

Великдень

                 Одне з найголовніших свят в культурі українського народу.

   «Пасха», «Великдень», «Воскресіння Господнє» – усі ці найменування здавна використовуються для одного з найголовніших свят в культурі українського народу.
Неділю, що передує Великодню, в народі кличуть «Вербною». В цей день освячують вербове гілля.
Після Вербної неділі починається Страсний тиждень. Кожен день має свій певний символізм, але найважливіший відлік починається з четверга, що його в народі прийнято йменувати «чистим». Цей день асоціюється з прощанням із усім старим і зустріччю чогось нового, світлого. Люди викидають застарілий мотлох, білять хати, роблять найбільш генеральні прибирання.
   В Страсну п’ятницю рекомендується утриматися від гучної музики, лайок і взагалі розібратися з власними думками.
У суботу перед Пасхою готують кошика для освячення наїдків, наповнюють його великодніми смаколиками та прикрашають рушником.
   У четвер або суботу прийнято пекти паски. Цей процес має неодмінно супроводжуватися повною тишею і спокоєм в оселі.
   Окремого слова варті й писанки, які вважалися великоднім символом любові . Орнаменти, що їх використовують у писанкарстві, мають дуже глибоке коріння.
Зазвичай, наша бібліотека до Великодня оформлює дуже яскраві та креативні виставки- інсталяції. Але цього року, в зв’язку з карантином та роботою онлайн, запрошуємо всіх у віртуальний тур «Музей писанкового розпису».



Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Виставка-реквієм «Біда забрала в мене щастя радіти теплому дощу…» (До Дня Чорнобильської трагедії. -- (26.04.1986) 26 квітня − День Чорно...