четверг, 20 января 2022 г.


     Упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Російської імперії, Австро-Угорської імперії, Польщі. Тож споконвічною мрією українців було об’єднання всіх частин України в єдину землю однієї держави.
       Сто три роки тому, 22 січня 1919 року, на Софійській площі у Києві до єдиної держави урочисто об'єдналися Західноукраїнська народна та Українська народна республіки. Обидві вони з'явилися після розвалу Австро-Угорської та Російської імперій під час Першої світової війни.
        «Соборність держави – єднання народу» - саме так називається наша година державності, яку було проведено 20 січня для під облікових осіб Центру пробації. Бібліотекарі розповіли про перебіг подій об'єднавчого процесу, якими були передумови об'єднання, як урочисто було проголошено Акт злуки, чого вдалося досягти УНР та ЗУНР, та чим усе закінчилося.
        Незважаючи на те, що повноцінного об'єднання досягти не вдалося через зовнішньополітичні фактори та внутрішні суперечності між керівництвом обох республік, об'єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам'яті українського народу, стала однією з основ формування сучасної національної ідентичності українців. Свято Соборності нагадує нам, що Україна не розділена, що немає окремої Східної і Західної України, а що у нас єдина держава і ми – єдиний народ!
    Тож прийміть найкращі привітання з нагоди свята українського народу – Дня Соборності України!


















Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Виставка-реквієм «Біда забрала в мене щастя радіти теплому дощу…» (До Дня Чорнобильської трагедії. -- (26.04.1986) 26 квітня − День Чорно...