четверг, 16 октября 2014 г.


День українського козацтва .
Щорічно 14 жовтня – в день свята Покрови Пречистої Богородиці, в Україні відзначається День українського козацтва. Ця дата встановлена в 1999 році Указом Президента України, «...враховуючи історичне значення і заслуги Українського козацтва у ствердженні української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення...».
  «Перед Богом нашим Всевишнім, перед святою Покровою, перед українським народом і козацьким товариством — ім’ям моїх матері і батька, святою землею нашою клянусь, що готовий віддати всі свої сили і життя, захищаючи споконвічну свободу народу нашого рідного, дідівські вікові порядки та звичаї, незалежну і соборну Україну!» - присяга українського козака, з якою в цей день знайомили бібліотекарі користувачів та відвідувачів бібліотечних заходів.
   В центральній міській бібліотеці ім. М. Горького пройшла зустріч з отаманом Буджацького козацтва Тимофєєвим Валерієм Яковичем. Бібліотекарі познайомили учасників зустрічі з історичним корінням виникнення козацтва та розповіли про достовірно відомих козацьких гетьманів: князя Дмитра Вишневецького, з яким Запорізька Січ вийшла на міжнародну арену як лідер боротьби східного слов'янства проти Кримського ханства і султанської Туреччини; Петра Конашевич-Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Івана Сірко, Петра Дорошенко, Івана Мазепу, Пилипа Орлика та ін. Всі вони залишаються видатними державними й політичними діячами, носіями ідеї незалежної, самостійної Української Держави. Сучасний козак-педагог В.Я.Тимофєєв розповів про те, що за його ініціативою була заснована перша в Україні школа козацько-лицарського виховання за новою системою виховання дітей та підлітків. За свої досягнення в роботі Валерій Тимофєєв отримав іменний годинник Президента України та звання «Кращий освітянин України». Також місцевий отаман розповів молоді про створення козацького війська в чорноморських степах, про історію і побут козаків, їх господарську діяльність, звичаї та духовність. 
  Козаччина - доба небаченого піднесення народного духу, доба видатних державних, військових, церковних та культурних діячів - будівничих національної державності, які уславили Україну, зробили її знаною в усьому світі. Історики вважають, що слово «козак» має тюркське походження і означає «вільна людина», а перша згадка про козаків датована 1492 роком..
   У запорізьке (низове, січове) козацтво приймали всіх, незалежно від походження та національності. Основною умовою була православна віра. Саме вона стала характерною рисою духовного життя козацтва.
    Починаючи з перших років існування, Запорізька Січ майже безперервно вела важку збройну боротьбу, разом з усією Україною, за віру і незалежність свого народу. Січі були притаманні ознаки республіки: власна територія, система виборних органів влади, правові звичаї, військо. У військовій справі українські козаки піднялися до рівня кращих європейських армій XVII-XVIII ст., і чимало європейських правителів намагалися залучити козацтво як серйозну силу на свій бік аби використати його для досягнення власних політичних цілей.
   Український народ завжди ставився до запорожців з повагою і любов'ю, сприймав їх як символ мужності, честі, людської і національної гідності. Епоха козацтва створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю і окрасою української культури.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Поетичний колаж «Кохання Тараса Шевченко». Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково : щороку навесні Великий Ко...