вторник, 27 июня 2023 г.

Небезпека на кінчику голки



    У всьому світі 26 червня відзначається Міжнародний день боротьби з наркоманією та незаконним розповсюдженням наркотиків.
    У Публічній бібліотеці 26-28 червня для всіх бажаючих проводиться огляд тематичної виставки «Небезпека на кінчику голки». Документи, що представлені на виставці, описують соціальні та соціально-психологічні передумови наркоманій, описують їх клінічні прояви. Значну увагу ці книзі приділяють питанням профілактики і лікування наркоманій.

                                                                        За результатами багаторічних досліджень ООН зроблено висновок про те, що та країна, у якій більш ніж 7% населення вживають наркотики, є приреченою. Така країна не має майбутнього.
    Наркоманія – хвороба молодих. Підлітки і молодь є набагато слабкішими психологічно, ніж дорослі, тому що не мають стійких навичок управління своїми емоціями і поведінкою.
Наслідками вживання наркотиків є втрата працездатності і здоров’я в молодому віці, смерть внаслідок передозування або ускладнень, поширення ВІЛ/СНІДу, вірусних гепатитів, соціальна дезадаптація, зростання злочинності.

    Профілактика наркоманії вкрай важлива, і ця делікатна справа повинна починатися з сім’ї. Батьки повинні розуміти, що підґрунтям профілактики може бути повага до дитини, відкрите спілкування і довірливі відносини у родині.
Сьогодні в Україні середній вік, в якому діти пробують наркотики, – 14 років. Значить до цього віку підлітки повинні мати чітку позицію відмови від наркотиків, і профілактика наркоманії повинна починатися набагато раніше.
Спеціалісти нагадують, що значну роль у боротьбі з наркоманією відіграє профілактика зловживання психоактивними речовинами.

    Профілактика наркоманії в школах та інших навчальних закладах повинна бути обов’язковою і мати систематичний, масовий характер.
Люди часто думають: “Наркоманія — це хвороба дурнів і слабаків. А я розумніший, у мене сильна воля. Я можу покинути будь-коли”. Насправді ж той, хто так думає, вже завис над прірвою…
Боротьба з наркоманією наразі не втрачає своєї актуальності. Реальна ціна вживання наркотиків – втрата власного здоров’я, здоров’я дітей, щастя близьких, шкода оточуючим і всьому суспільству.

    Наркоманія – це виклик усьому людству і кожній сім’ї окремо. І від того, як ми на нього відповімо, залежить наше майбутнє. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Виставка-реквієм «Біда забрала в мене щастя радіти теплому дощу…» (До Дня Чорнобильської трагедії. -- (26.04.1986) 26 квітня − День Чорно...