пятница, 25 февраля 2022 г.

 

Виставку-подорож «Одещина : від минулого до сьогодення»  ми присвятили 90-ій річниці утворення Одеської області.

Одещина – наш рідний край! Це благодатна земля, де історія   межує з сьогоднішнім днем. Це люди, які славляться своїм оптимізмом, невичерпним гумором і незгасимою позитивною енергією. Одещина - полінаціональний регіон, де проживають в злагоді та дружбі близько 133 етносів.

Серед всіх цих національностей помітно переважаючими у кількісному відношенні є п‘ять – українці, росіяни, молдовани, болгари та гагаузи.

Українці у Одеській області є домінуючим народом, тому вони мешкають у кожному з районів без винятку.

Більше за все молдаван у Котовському, Красноокнянському, Роздільнянському, Тарутинському та Саратському районах, тобто вздовж українсько-молдавського державного кордону.

Зона розселення болгар в Одеській області майже повністю обмежується Буджаком. За його межами невеликі групи болгар історично мешкають лише у трьох районах  (Великомихайлівський, Іванівський, Комінтернівський), утворюючи витягнуту з північного заходу на південний схід смугу.

Зона розселення гагаузів у Буджаку в цілому співпадає з областю розповсюдження болгар. У містах та селищах міського типу гагаузів дуже мало. Основна маса гагаузів мешкає у Болградському та Ренійському районах, де існують моноетнічні гагаузькі поселення.

Таким чином, Одеська область є місцем, в якому тісно взаємодіють різні етнічні групи. При цьому в умовах постійних контактів відбувається взаємопроникнення культур. Мовна різнобарвність  - це наша фішка, наша гордість! З днем народження, наша рідна Одещина!











Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Виставка-реквієм «Біда забрала в мене щастя радіти теплому дощу…» (До Дня Чорнобильської трагедії. -- (26.04.1986) 26 квітня − День Чорно...