воскресенье, 6 февраля 2022 г.

 Літературно-біографічна виставка

«Світова велич Чарльза Діккенса»
присвячена 210-річчю з дня народження найзнаменитішого письменника 19 ст., класика світової літератури.
Народився Чарльз Діккенс у Портсмуті (Англія) 7 лютого 1812 року. Його батько був військовим, і в 1817 році його переводять до Лондона, куди він і переїжджає зі своєю сім’єю. У 1824 році його батька була посаджено у боргову в’язницю, і вся сім’я Діккенсів була змушена працювати, щоб допомогти батькові вибратися з в'язниці. Чарльз влаштувався на фабрику з виготовлення гуталіну й працював там аж до 1828 року.
У 1830 Чарльз Діккенс починає працювати репортером. Тоді він і зрозумів, що література є для нього найголовнішим у житті. Його оповідання друкувалися в журналах й газетах як Лондона, так і за його межами. Але справжня слава до нього прийшла у 1838 році, після публікації роману «Пригоди Олівера Твіста» — історія про сироту, який жив в нетрях Лондона. На своєму шляху хлопчик зустрічає ницість і благородство, людей злочинних і добропорядних. Жорстока доля відступає перед його щирим прагненням до чесного життя.
У 1843 році Діккенс відвідує Америку, де зустрічається з тогочасним президентом США, читає ряд лекцій по літературі та авторському праву. Під враженням від подорожі до Сполучених Штатів він пише роман «Мартін Чезлвит».
У 1849 році Діккенс пише роман «Девід Коперфільд», у якому він висловлює свій протест проти капіталістичної Англії. Усі критики говорять, що це його найкращий роман.
Після цього Діккенс багато переїздить з місця на місце, але невтомно продовжує писати. У своїх пізніх роботах він все частіше висміював та протестував проти капіталізму з його ідеєю промислового прогресу. Не дивлячись на те, що творчість Діккенса відносять до вершин реалізму, в його романах багато сентиментальних і навіть казкових речей.
Письменник був двічі одружений і мав десятьох дітей. 9 червня 1870 року у віці 58 років Діккенс, виснажений колосальною роботою, безладним життям і безліччю неприємностей, помер від інсульту в своєму будинку в селі Гаєм.
Найпопулярніші твори письменника: «Посмертні записки Піквікського клубу», «Пригоди Олівера Твіста», «Пригоди Ніколаса Ніклбі», «Різдвяна пісня в прозі, або різдвяне оповідання з привидами», «Девід Коперфільд», «Холодний дім», «Важкі часи», «Крихітка Дорріт», «Великі сподівання», «Наш спільний друг» та багато інших.











Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Виставка-реквієм «Біда забрала в мене щастя радіти теплому дощу…» (До Дня Чорнобильської трагедії. -- (26.04.1986) 26 квітня − День Чорно...