понедельник, 2 февраля 2015 г.

Бій під Крутами.

В центральній міській  бібліотеці ім. М. Горького відзначили  пам’ять героїв Крут.


  Бій під Крутами – це бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій – між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва тривав майже 5 годин.
   На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі - героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».
  Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. В 2006 року на місці бою встановлено пам'ятник героям Крут. Історичну правду про цю трагічну дату відвідувачі бібліотек дізналися, ознайомившись з книжковою виставкою-пам’ять «Крути – тут кувалась ваша воля!».

    Особливе значення бою під Крутами надається героїзму та патріотизму української молоді. На жаль, вони усі загинули, але пам’ять про них залишається і в наші часи. І сьогодні славний героїчний подвиг героїв Крут продовжують хоробрі бійці АТО.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Поетичний колаж «Кохання Тараса Шевченко». Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково : щороку навесні Великий Ко...